fbpx
Kundcase

Har du några frågor?

Vi diskuterar gärna ditt nästa projekt. Fyll i dina uppgifter så hör vi av oss.

Contact Form Popup (#4) SV
Sidbyggare

Varför vi slutade använda sidbyggare som Elementor, Divi och Beaver Builder

För några år sedan startade en mindre revolution inom WordPress-världen i och med intåget av så kallade sidbyggare (eller Page Builders på engelska). Hotet från nya tjänster som Wix och Squarespace – som lovade blivande hemmasnickrare att de kunde skapa en ny hemsida på rekordtid – började växa.

WordPress-kommuniteten hade egna planer på hur de skulle bemöta detta hot genom att göra det enklare för vem som helst att bygga hemsidor i plattformen. Men utvecklingen gick på tok för långsamt och bollen var nu fri för mindre aktörer att springa med och bygga egna lösningar som pluggades in i WordPress. Idag finns mer än ett dussin sådana lösningar varav de kändaste är Elementor, Divi och Beaver Builder.

Vi på Webbson älskar ju ny teknik, så vi hoppade på tåget tidigt och började att testa och jobba med de olika sidbyggarna.

Vad är sidbyggare och varför finns de?

En sidbyggare är ett program som gör det väldigt enkelt att skapa hemsidor genom att man drar och släpper objekt där man vill ha dem och kan designa hemsidan visuellt med hjälp av reglage och inställningspaneler. Löftet var att det skulle gå fort och att även nybörjare skulle kunna göra det. På båda dessa punkter levererar sidbyggarna till 100%.

Det stora argumentet som fick oss att falla var att det skulle bli väldigt enkelt för våra kunder att själva göra ändringar på hemsidan som vi byggt åt dem.

Tillsammans med kollegorna har vi idag byggt över 50 webbplatser med dessa sidbyggare och vi har testat dem alla. Men för två år sedan fick vi nog. I den här artikeln vill jag berätta varför vi slutade använda sidbyggare – oavsett sort – och varför även du borde undvika dem.

1. Sämre laddningstider och sökmotoroptimering

Har du nån gång undrat varför webbplatser sällan är lika avancerade som datorprogram eller appar? Det korta svaret är för att webbplatser laddas in helt och hållet över internet, och att det behöver gå fort. Till skillnad från program och appar som installeras på datorn eller telefonen så kan en webbplats inte vara större än några megabyte.

Problemet med sidbyggare är att skaparen måste bygga in all tänkbar funktionalitet som deras användare kan tänkas behöva. Behöver du bara 10 olika funktioner på din hemsida? Ja då måste du ändå ladda in alla 100 funktioner som kommer med sidbyggaren.

För att göra dra-och-släpp-funktionaliteten möjlig måste källkoden bli onödigt komplex. En enkel knapp som skrivs med en enda rad kod om en webbutvecklare skulle koda den, blir istället 7 rader, bara för att du eventuellt, kanske, möjligtvis, i fall att skulle vilja designa knappen på det ena eller det andra sättet.

Ovan ser du koden som genereras för att lägga till en enkel knapp med en länk i sidbyggaren Elementor.

Och här ser du koden som behövs för att lägga till samma knapp i ren HTML.

Detta påverkar inte bara laddningstiderna. Testa gärna en webbplats som är byggd med en sidbyggare i GTmetrix eller Googles eget verktyg PageSpeed Insight. Du kommer med stor sannolikhet få ett betyg på mindre än 50 av 100. Ibland så lågt som 20 eller 10. Dessa tester mäter hur välbyggd och snabb en hemsida är.

Google, Bing och andra sökmotorer använder sedan länge webbplatsens laddningstid och den upplevda kvickheten mellan klicken som en av markörerna för att bedöma vilken placering den får i träfflistorna.

En sidbyggare skadar alltså inte bara användarupplevelsen, utan även din synbarhet på Google.

2. Inlåsning till ett litet företag

Många väljer WordPress på grund av dess popularitet och öppenhet. Idag har plattformen ca 35% av marknaden. Den som kommer på andra plats har ca 3%. Det innebär att det blir väldigt enkelt att hitta duktiga webbutvecklare och webbdesigners som kan arbeta med företagets hemsida. Är du missnöjd med din nuvarande leverantör? Ja då behöver du inte vara kvar utan väljer helt enkelt en annan.

Det som gjort WordPress så stort är att det bygger på öppen källkod och att utvecklingen är demokratisk och kommunitetsdriven. Detta enbart är ett av de starkaste argumenten till att välja WordPress framför andra verktyg.

Problemet uppstår dock när man sedan installerar en sidbyggare ovanpå WordPress. Plötsligt går man från 35% till några promilles marknadsandelar. Från öppenhet till styrning från ett litet företag (ofta) på andra sidan jordklotet.

Ska du hitta en ny leverantör för att din nuvarande har gått under jorden, ja då måste du leta efter nålen i höstacken, dvs efter någon som kan och vill jobba i just den sidbyggaren som din hemsida är byggd i.

3. Klumpigt och begränsande för utvecklaren

Lika entusiastiska som vi var å våra kunders vägnar för hur enkelt det skulle bli att kunna göra ändringar på hemsidan, lika mycket fasade vi å våra egna vägnar över hur det egentligen skulle vara att faktiskt bygga samma hemsida.

Att som webbutvecklare använda en sidbyggare är en väldigt begränsande, klumpig och klaustrofobisk upplevelse. Det kan liknas vid att försöka meka med en bilmotor med vinterhandskarna på. Eller som att bygga en miniatyrstad med Duplo istället för Lego. Inte kul helt enkelt.

4. En björntjänst för kunden

Så, hur var det nu med argumentet med att sidbyggare skulle göra livet enklare för kunden, dvs den som äger hemsidan?

Först måste man fråga sig: Var det för att bygga hemsidor jag startade mitt företag, eller ska jag istället ägna mig åt företagets kärnverksamhet? Är det detta jag ska lägga ner tid på som marknadsansvarig, eller är det bättre att fokusera på att nå ut till nya kunder? Ligger webbproduktion inom ramen för vår IT-teknikers kunnande, eller ska denne få glänsa på det den gör bäst?

Att producera en hemsida är idag en komplex uppgift. Hemsidan måste vara snygg, mobilanpassad, sökmotoroptimerad, snabb och säljande. Den måste ha en bra användarupplevelse och en fungerande call-to-action. Då har jag inte ens berört saker som bildoptimering, webbhotell, domän, DNS, SSL-certifikat, backuprutiner och underhåll. Och vad händer när saker krånglar, var börjar man att söka efter svar? Har man råd med att hemsidan ligger nere under tiden? Phew! Ja du förstår.

När jag pratar med blivande kunder brukar jag säga ”bara för att jag vet hur man använder en pensel betyder inte att jag är en konstnär”. En pensel är ju endast ett verktyg, på samma sätt som en sidbyggare är ett verktyg.

Tyvärr finns det många idag som utger sig för att vara webbutvecklare, när man i själva verket bara har lärt sig hur man använder en dra-och-släpp-sidbyggare.

Vår lösning är istället att i samråd med kunden göra önskat innehåll redigerbart i WordPress eget gränssnitt. På så sätt bibehåller man en enhetlig design och stil genomgående på hemsidan samtidigt som man säkerställer att koden är ren och ändamålsenlig.

För oss är webbdesign och webbutveckling ett hantverk.

Ta första steget och låt oss kontakta dig

Vi diskuterar gärna ditt nästa projekt förutsättningslöst. Fyll i dina uppgifter så hör vi av oss.

Contact Form Inline (#3)